Coğrafya ve Kimya dersleri kapsamında disiplinlerarası bir proje çalışması için 9.Sınıf öğrencilerimiz öğrencileri, öğretmenleri ile birlikte İSKİ Kağıthane İçme Suyu Arıtma Tesisini ziyaret ettiler.
Kağıthane İçme Suyu Arıtma Tesisleri Çelebi Mehmet ve Yıldırım Bayezid olmak üzere 2 tesisten oluşmaktadır. Günlük arıtma kapasitesi 400.000 m3 olan Çelebi Mehmet Tesisi 1978 yılında, arıtma kapasitesi 300.000m3 olan Yıldırım Bayezid Tesisi ise 1956 yılında hizmete alınmıştır.
Kağıthane İçme Suyu Arıtma Tesislerinde günde 700 bin m3 su arıtılmaktadır. Kağıthane ilçesinin sırtlarında kurulu bu tesislere su Terkos Gölü ve Alibeyköy Barajlarından temin edilmektedir. Burada arıtılan sular İstanbul’un bir çok ilçesine ulaştırılmaktadır.
Kağıthane İçme Suyu Arıtma Tesisleri 6 ana üniteden oluşmaktadır.
- Havalandırma ve ön Ozonlama ünitesi
- Çelebi Mehmet İçme Suyu Arıtma Tesisi
- Yıldırım Bayezid İçme Suyu Arıtma Tesisi
- Terfi Merkezleri ve Temiz Su Hazneleri
- Çamur Susuzlaştırma Ünitesi
- Tesis Enerji Gücü
Bu değerli bilgileri Kağıthane Su Arıtma Şube Müdürü Emel Tüfekçi konferans salonunda slaytlar eşliğinde öğrencilerimize interaktif olarak aktarmıştır. Ve öğrencilerimizin kendi gelecekleri için suyu tasarruflu kullanmaları gerektiğini vurgulamıştır. Öğrencilerimizin bu konuda günlük yaşamdaki ,evde ve okuldaki suyu koruma hassasiyetlerini öğrenmekten mutluluk duydu.
Teknisyenler eşliğinde öğrencilerimiz ana üniteleri gezerek işleyiş hakkında bilgiler almış
ve fotoğraflar çekmişlerdir. Dikkatlerini yoğunlaştırdıkları kısımlar özellikle Ozonlama ,Çamur Susuzlaştırma ve tesisin enerji gücü olmuştur. Tesisi enerjisinin, tesis çatılarına kurulan güneş panellerinden sağlanması, temiz çevre ve sürdürülebilirlik açısından dikkat çekiciydi.
Bu gezide öğrencilerimiz, hem Coğrafya hem de Kimya dersinde sularımız ile ilgili öğrendiklerini yerinde gözlemle imkanı buldular. Temiz ve kullanılabilir suyu elde etmek için büyük emek ve maliyet gerektiğini gördüler. Dolayısıyla bir damla suyun boşa akmaması için çaba harcayacaklardır.