Paris’te Bilimin Merkezindeyiz

Ders yılı başında okulumuzun Fen bölümü tarafından düzenlenen Paris bilim gezisi

yapılacağı söylendiğinde hemen programın içinde yer almam gerektiğini düşündüm ve adımı

gideceklerin arasına yazdırdım. Dört gözle gezi tarihinin gelmesini bekledim. 9 Kasım Cuma

sabahı geziye katılan herkes büyük bir heyecanla bize gezide eşlik edecek öğretmenlerimizle buluştuk ve gezimize başladık. Keyifli geçen uçak yolculuğumuz sonrası

Paris’e indiğimizde sorunsuz geçen pasaport kontrolü sonrası ilk işimiz ulaşım biletlerimizi

halletmek oldu. Sonrasında gezi boyunca kalacağımız otelimizdeki odalarımıza yerleştik ve hemen kendimizi Paris sokaklarına attık. Önce meşhur alışveriş caddesi olan Champs-Elysees. Bu caddenin bir ucu Concorde Meydanı diğer ucu ise Arc de

Triomphe. Bu meşhur caddenin yürürken muhteşem vitrinlere sahip mağazalar önünde de

fotoğraf çekilmeyi ihmal etmiyoruz.

10 Kasım günü Türkiye de olamadığımız için oranın saati ile tüm öğretmen ve arkadaşlarımıza Atatürk’ümüzü saygı duruşu ve istiklal marşımızla andık. Sonrasında gezimizin asıl amacı olan bilim müzeleri için yola koyulduk. Programımızda 2 müze gezisi vardı. İlk durağımız olan Cite des Sciences için  yola çıktık. Burası Avrupa’nın en büyük bilim müzesi. Programımızda bulunan planetarium, dalgalar, ses, ateş, beyin, matematik, kimya gibi bölümleri gezdik, uzayla ilgili bir kısa film seyrettik ve uygulamalar yaparak bilgilerimizi pekiştirdik. Hepimiz için hem faydalı hem de eğlenceli bir müze gezisi oldu.

Burdan sonra verdiğimiz kısa yemek molası sonrası Palais de la Découverte gittik. Burası bilim ve keşiflerin tanıtıldığı bir müze. Müzede önce biyolojide işlediğimiz konu olan beyinle ilgili bir konferans dinledik sonra elektromanyetik ile ilgili bir deney izleme şansı yakaladık Arkadaşlarımızdan Ceyhun ve Eda elektrostatik deneyine bizzat dahil oldular. O sistemin içerisinde denek olarak kullanılmaları çok eğlenceliydi.

Akşamımıza da geçirdikten sonra Paris’te 3.günümüzü yaşamaya başladık.  Bugün de planımızda 2 müze gezisi vardı. Önce doğa bilimleri müzesi olarak bilinen ‘’Musée national d’Histoire naturelle’’ gittik. Burda ilk olarak botanik bahçesini gezip, değişik bitki türlerini bir arada görme fırsatı yakaladık. Bunlarla ilgili faydalı bilgiler edindikten

sonra evrim galerisi bölümüne geçtik ve içi doldurulmuş hayvan türlerini gördük. Sonrasında paleontoloji müzesine giderek soyları tükenmiş olan dinozorların iskeletlerini, mutasyona uğramış embriyoları, hayvanların iç organlarını görüp, kalplerini inceledik.

Buradan sonra Musée des arts et de métier de geçtik. Endüstri, bilim, teknoloji ve tasarım alanındaki değerlerin sergilendiği bir müze burası. Pascal’ın hesap makinesi ve kimya deneyleri gördüklerimizden birkaçı. Hepimiz bu iki günde gördüğümüz müzelerden çok etkilendik ve çok şey öğrendik.Dördüncü günümüzde bu kadar bilimsel etkinliğin dışında ‘’ Disneyland’’ etkinliğimiz vardı.  Bol heyecanlı,kahkahalı ve eğlenceli şahane bir gün geçirip tadı damağımızda kalarak otelimize döndük.

Ertesi gün, beşinci günümüzde ise sabah kahvaltıdan sonra Sorbonne Pierre-Marie Curie Üniversitesi robotik bölümüne gidip, uygulamaları yakından inceledik. Burada bizi eski okul mezunumuz  1995 mezunu Sinan Haliyo karşıladı. Hem Fransada üniversite okuma konusunda hem de kendi üniversitesi hakkında hepimize ışık tutan bilgiler verdi. Uygulumalı olarak robotik laboratuvarlarında çalışmalarda bulunduk. Bu Pariste son günümüzdü. Üniversite gezimiz sonrasında valizlerimizi almak için otele döndük. Havaalanına doğru yola çıktık. Hepimizde çok güzel geçen bir gezinin bitmiş olması nedeniyle biraz burukluk var ama böyle güzel bir geziye katıldığımız için de

tarif edilmez bir mutluluk vardı. Bu gezide bizlere her türlü desteğini veren ve  Biyoloji Öğretmenimiz Milena Kuyumciyan’a , Fizik Öğretmeniz Volkan Gönen’e ve tüm fen bölümüne çok büyük teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu fırsatı veren okul müdürümüz Jean Michel Ducrot ve Müdür baş yardımcımız Ayla Ağırbaş’a teşekkür ediyoruz. Daha nice güzel gezilere.

PERİ

11-C