Tübitak Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Bölge Finalleri

Bu sene, “Eisenia fetida’dan Sölom Sıvısı Ekstraksiyonu ile Topraktaki Mikroplastik Degradasyonunu Sağlama ve Gezici Sölom Aracı Geliştirilmesi” projemizle Tübitak Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’na katıldık. Projemiz, bölge finallerine kalmaya hak kazandı ve İstanbul Teknik Üniversitesinde gerçekleşen Tübitak Bölge Finalleri’nde üç gün boyunca projemizi sunma ve okulumuzu temsil etme şansı yakaladık. 

Okulumuzun bu alandaki başarılarına şahit olmamız, bizi ateşleyen ilk kıvılcım oldu. Bilimin değişen, gelişen ve sürekli ilerleyen doğası bizi de hareket geçirdi ve bilime katkı sunabilme hissi bizi çok heyecanlandırdı. Biyoloji öğretmenimiz Madame Milena ile bu heyecanı paylaşmamız sürecin resmi başlangıcı oldu. Ardından aylar süren literatür taramaları, saatlerce gerçekleştirdiğimiz beyin fırtınaları, okul laboratuvarında gerçekleştirdiğimiz onlarca deney, günler süren toplantılar, gözlem gerektiren laboratuvar çalışmaları, proje raporu yazma süreci ve hatta sabahlamalar… Bu süreç boyunca yoğun çalışmalarımızın yanı sıra, başlangıçtaki azmimiz ve asla kaybetmediğimiz motivasyonumuz bizi başarıya ulaştıran asıl etkenlerdi. Yeni bir çalışma yapmanın, bir proje geliştirmenin, bilime katkıda bulunmanın verdiği heyecanla karşımıza çıkan tüm zorlukları aştık.  Sürecin başında söz verdiğimiz gibi, kazansak da kaybetsek de bizim için her zaman asıl önemli olanın bilime katkı sağlamak olduğunu asla unutmadık.

Proje çalışmamızda, hem doğaya hem de insan fizyolojisine zararlarıyla öne çıkan mikroplastiklere karşı bir çözüm ürettik. Bunun için doğal toprak kahramanları olan solucanlardan yararlandık. Solucanların biyolojik yapılarından yararlanarak geliştirdiğimiz yapay zeka modeliyle de projemizi zenginleştirdik.

Tüm bu çalışmaların sonucunda projemizin bölge finallerindeki sergi alanında sunulacağını öğrendiğimiz andaki mutluluğumuz tarif edilemezdi. Çalışmalarımızı hem alanında uzman jüri üyelerine hem de tüm katılımcı ve ziyaretçilere sunmak çok kıymetliydi.

Desteklerinden dolayı Okul Müdürümüz Monsieur Jean Michel Ducrot ve Müdür Baş yardımcımız Ayla Ağırbaş’a, ilk günden beri projemizin oluşmasında bizi yalnız bırakmayan proje danışmanımız ve Biyoloji öğretmenimiz Milena Kuyumciyan’a, desteklerinden dolayı Bilgisayar öğretmenimiz Serhun Kayıkçı’ya  ve tüm okul personeline teşekkür ederiz. 

Biz, bilim yolunda ilerlemeye her zaman devam edeceğiz!

Ilgın S (11B),  Arpine F(11B)