Üsküdar Amerikan Lisesi’nde Fransızca Model ‘BM’ Konferansı

Üsküdar Amerikan Lisesi’nde düzenlenen bir günlük seminerde, Fransızca MUN Kulübü öğrencileri Birleşmiş Milletler (BM) Örgütü’ndeki tartışma teknikleri konusunda eğitim aldılar.

Cumartesi sabahı erken uyanmak zor olsa bile, bütün öğrenciler sabah 8.30’da Amerikan Lisesi önünde buluştu. İstanbul’un çeşitli okullarından gelen öğrenciler, “Terörizme karşı güvenlik ve bütünlük” konusunu BM’nin farklı komitelerinde Fransızca tartışmak amacıyla bir araya geldi. Bir gün öncesinde Fransa’nın başkenti Paris‘te meydana gelen terör saldırılar bu konunun anlamını daha da güçlendirdi.

Açılış töreni, Paris’te ölen insanların anısına bir dakika saygı duruşuyla başladı. Ardından, öğrenciler farklı komiteler halinde dağılarak, birbirlerini daha yakından tanıma fırsatı buldular. Yapılan ilk çalışma, diplomatik tartışmanın inceliklerinin öğrenilmesi bakımından bir başlangıç oluşturdu.

Öğrencilerin kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlayan sabah etkinliklerinden sonra, seminer daha ciddi bir boyut kazandı. Öğrenciler belirli bir ülkeyi temsil ederek tartışmalara katıldılar, muhalefet ettiler, karar yazdılar ve oylamalara katıldılar.

Seminer öncesi göze çarpan endişe havası hızla yerini grup çalışmasından duyulan heyecana, Fransızca iletişim kurmanın keyfine ve başarmanın verdiği gurura bıraktı.

9. sınıf öğrencisi Riella: “Başta çok stres oldum. İlk konferansımdı. Tam olarak ne yapacağımızı bilmiyordum. Çok şey öğrendim ve sorulara cevap verebilmiş olmaktan dolayı çok mutluyum” dedi.

Dolu dolu geçen bu günün ardından her bir öğrenciye sertifika verildi. Öğrenciler, kapanış tören sonrası ve vedalaşma öncesi, Saint Joseph Lisesi’nde gerçekleşecek bir sonraki konferans için randevulaştı.