10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni 2019-2020

Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 81. yıldönümü nedeniyle okulumuzda anma töreni düzenlenmiştir.

Atatürk, yıkılmış bir imparatorluktan yeni ve modern bir ulus devlet kurarak o günlerde ve daha sonrasında bağımsızlık mücadelesi veren uluslara da esin kaynağı olmuş bu yönüyle de evrensel bir lider kimliği kazanan önderimizdir.

Tören, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün büstüne çelenk konulması ve Atatürk’ün kendi sesinden Onuncu Yıl Nutku kısa dinletisi, saygı duruşu ve ardından okunan İstiklal Marşı ile devam etmiştir.

Osmanlı Devleti, Tanzimat’tan başlayarak çağın gerisinde kalmış kurumlarını ve bunun şekillendirdiği skolastik düşünce yapısını kimi küçük hareketlerle değiştirmeye çalışsa da hiçbir zaman bu değişiklikler keskin ve belirleyici olmamıştır. Mustafa Kemal Atatürk, değişimin köklü bir modernleşme hareketiyle mümkün olduğunun bilincindedir.

Bağımsız bir devlet idealinin Ata ile gerçeğe dönüşümünden sonra, çağdaş bir Türkiye’nin çağdaş kurumlarıyla yapılandırılması süreci başlar. Atatürkçü düşünce diye adlandırdığımız düşünce sisteminin özünde, çağın getirisine uygun donanım ve yapılanma içinde oluş vardır. Atatürk, kimi düşün ve sanat insanının nitelediği gibi, Türkiye’nin Rönesans’ı yaşamasında belirleyici olan ve bunu kademeli olarak eyleme geçirendir.  Mustafa Kemal Atatürk’ün düşünce biçimini oluşturma sürecini ve bu süreçte yaptıklarını, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Berkant Örkün aktarmıştır.

Mustafa Kemal Atatürk’ün bağımsızlık ve bağımsızlığa ulaşıldıktan sonraki süreçte gerçekleştirdiklerini konu alan oratoryoyu 10 ve 11.sınıf öğrencilerinden bir grup seslendirmiştir.

Bilgilerin sürekli yenilendiği, yarınların bu bilgilerle daha güzelleşebileceği umutlarının arttığı ama bunun yanında geçmişin çözümlenemeyen sorunlarına yeni sorunların eklendiği bir zamanda yaşıyoruz. Bu umutlar yanında ülkemiz ve dünya çeşitli sorunlarla uğraşıyor. Bu hem güzel hem de zor zamanların sorumlu birer genci olarak gençler yorulsalar da Atatürk’ün izinden gideceklerini çünkü onda çağın gereğine uygun modern çözüm yollarını hep bulacaklarını belirtmişlerdir.

Tören kapanış konuşması ile sona ermiştir.