10 Kasım’da ATATÜRK’ümüzü Saygıyla Andık

Saint Michel Lisesi olarak; fikirleri ve yaptıklarıyla geleceğe ışık tutan, idealleri uğruna yorulmadan yürüyen Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü 83. ölüm yıl dönümünde düzenlediğimiz bir törenle andık. Törenimiz 12. Sınıf öğrencilerimizin Atatürk büstüne çelenk koymasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla devam eden törenimizde, 10-D sınıfından öğrencimiz Gülin Güven ve 10-C sınıfından Mustafa Eren Soydan, Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşamından küçük anekdotlar aktardılar. 9-C sınıfından öğrencilerimiz Derin Pehlivanoğlu, Ece Uzun ve Tuvana Cebeci ise Atatürk’ün bilime bakışı, felsefeye bakışı ve sanata bakışı hakkında konuşmalar yaptılar. Derin Pehlivanoğlu konuşmasında, yaşamının her alanında Atatürk’ün bilimi kendisine nasıl rehber edindiğini onun yaşamından örnekler vererek gösterdi. Bunun yanında Atatürk’ün, Cumhuriyet’in ilk yıllarında bilimsel kuruluşların ve üniversitelerin kurulması için gösterdiği çabaları da vurguladı. Bir diğer öğrencimiz Ece Uzun ise konuşmasında, Atatürk’ün felsefeye olan özel ilgisinden bahsetti. Ayrıca, Atatürk’ün; Descartes, Kant, Auguste Comte, Jean Jacques Rousseau, Montequıeu, Emile Durkheim gibi düşünürleri okuduğunu ve bu düşünürlerin çalışmalarından yaşamı boyunca yararlandığını da vurguladı. Özellikle  Atatürk’ün tek bir öğretinin ya da düşünürün izleyicisi olmadığını, bütün farklı fikirleri değerlendirerek üstün bir analiz yeteneği ile bir senteze vardığını belirten öğrencimiz; bunun gençler için de örnek alınması gereken bir özellik olduğunu vurguladı. Törendeki son konuşmayı yapan öğrencimiz Tuvana Cebesi ise; Atatürk’ün, sanatla iç içe olmayan bir milletin yeni bir düşünce üremeyeceği gibi bilim de yapamayacağını söylediğini aktardı. Bu doğrultuda Atatürk’ün sanatçıya verdiği öneme değinen öğrencimiz, güzel sanatlarda elde edilecek başarıların da Atatürk inkılâplarının başarısının bir göstergesi olacağını ifade etti.