12. Sınıf Öğrenci ve velilerimize konferans: Yeni Üniversite Sınav Sistemi

07 Kasım     2017  tarihinde   12. Sınıf öğrencilerimiz ve velilerimiz için  ‘’Değişen Üniversite Sınav Sistemi ‘’ ile ilgili bir konferans   düzenlendi.

    Bilgi Üniversitesi Tanıtım ve  Kurumsal İletişim Müdürü Özge ALYU’nun konuşmacı olarak katıldığı konferansta öğrencilere sınav  sistemindeki değişiklikler ve önemli noktalar anlatıldı.

    Buna göre özetle: 2017-2018 eğitim yılında yapılacak yükseköğretime giriş sınavının yeni adı, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) oldu. İki oturumdan oluşacak yeni sınav sisteminde, adayların muhakeme, akıl yürütme, mantıklı düşünme odaklı sözel ve sayısal becerileri, yani Türkçeyi doğru kullanma, okuma, anlama, kavrama ve dil hakimiyetiyle diğer fen bilimleri dersleriyle de  ilişkili olarak temel matematiksel ilişkilerden yararlanmasının ölçülmesi amaçlanıyor. Sınav puan türleri 18’den, 5’e indirilip,  Sınav 5 hafta sonundan 1 hafta sonuna çekildi, 6 oturumdan 3 oturuma indirildi.

     YGS’nin yerine geçecek ilk oturuma Temel Yeterlilik Testi (TYT) adı verildi. İlk oturumdan 150’den fazla puan alan adaylar ön-lisans programlarından tercih yapabilecek. Lisans tercihi yapmak isteyen adayların ise 180 puanı geçmesi gerekiyor.

    40 adet Türkçe, 20 Sosyal Bilimler( 5 Coğrafya, 5 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 5 Felsefe, 5 Tarih)  ve 40 adet Temel Matematik, 20 Fen Bilimleri( 6 Biyoloji, 7 Fizik,7 Kimya) sorularından oluşan Temel Yeterlilik Testi, Haziran ayında Cumartesi günü sabah oturumunda gerçekleştirilecektir. Bu sınavın sonucu adayların Temel Yeterlilik Testi Puanını (TYT-Puanı) belirleyecektir.

   Türkçe ve Temel Matematik testlerinin, Temel Yeterlilik Testi Puanının oluşmasına etkisi eşit olacaktır. (Temel Yeterlilik Testi Puanında, Türkçe testinin ağırlığı %50, Temel Matematik testinin ağırlığı yüzde 50 olacak)

   Temel Yeterlilik Testi Puanı 200 ve üzeri olan adaylar  istedikleri takdirde bir sonraki yıl için de bu puanı kullanabilecekler.

    Pazar günü sabah  gerçekleştirilecek olan ikinci oturumda ise, 40 adet Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1  ( Tarih-1, Coğrafya-1), 40 adet Sosyal Bilimler 2 (Tarih-2, Coğrafya 2, Felsefe Grubu, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi), 40 adet Matematik ve 40 adet Fen Bilimleri sorularından oluşmak üzere dört test yer alacak. Sorular geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sınavda da müfredata dayalı olacak.

   Pazar günü öğleden sonra  ise 80 sorudan oluşan yabancı dil sınavı gerçekleşecek.

   Konferansın  sonunda öğrenci ve velilerin soruları yanıtlandı.