Aromatik Bitkilerimiz

Çevre/Sürdürülebilir Yaşam Kulübü öğrencilerimiz Permakültür bahçesinde yetiştirdikleri Aromatik Bitkileri Kimya Kulübündeki arkadaşları ile birlikte hasat etmişlerdir. Topladıkları bitkileri kurutarak daha sonra Kimya laboratuvarda hocaları eşliğinde sabun,mum,oda kokusu,parfüm yapımında kullanacaklardır.

Doğal ürünlerin kozmetikte kullanılması sağlıklı bir yaşamın sürdürülmesi açısından önem taşımaktadır.

Kokulu bitkiler aromatik bitkiler olarak tanımlanmaktadır. Bu bitkiler, yapraklarından değişik lezzetler elde edilen ve farklı iklimlerde yetişebilen bitkilerdir. Güzel koku ve tad vermeleri için kullanılmaktadırlar. Ayrıca şifalı bitki olarak da kullanılmaktadırlar.

Bahçemizde yer alan bitkiler; Melisa,Yasemin,Lavanta, Adaçayı, Biberiye, Kekik, Nane, Fesleğen ve Kişniş yetiştirilmektedir. Bahçemizde yetiştirdiğimiz bu aromatik bitkiler, sebzelerin zararlılardan korunmasını sağlarken, arılar ve kelebekler için uygun ortam oluşturmaktadırlar. Aromatik bitkiler sayesinde, hiçbir kimyasal kullanılmadığı için sebzelerin sağlıklı büyümesini, aromalı olmalarını sağlamaktadırlar. Permakültür yapılan bahçelerde, bitki türlerinin bir arada yetiştirilmesi, birbirlerinin besin ihtiyacını karşılamaktadır. Toprağın verim değerini artırmaktadır. Sürdürülebilir tarım için toprağın verimi önemli bir yer tutmaktadır.

Öğrencilerimiz bu çalışmayla, bitkileri yakından gözlemleyerek, kokularından faydalanarak ayırt edebilmekte, iklim koşulları ile bitki ilişkisini kurabilmektedir.

Aromatik bitkilerin kullanım alanlarını ve faydalarını öğrenmektedirler.

Öğrenciler, bu bilgileri ve becerilerini birbirleri ile paylaşarak yaygınlaşmasını sağlamaktadırlar. Aynı zamanda doğal ortamda, bahçede, bitkilerle, toprakla uğraşmanın mutluluğunu yaşamaktadırlar.