Çanakkale Zaferi’nin 102.Yıl Dönümü

Tarihimizin önemli bir dönüm noktasını temsil eden 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 102. yıl dönümü okulumuzda coşkuyla kutlandı.

Çanakkale Zaferi, tarihimizin dönüm noktalarından biridir çünkü bu zafer, I. Dünya Savaşı’nda Türk Milleti’nin kaderini belirlemiştir. Aynı zamanda bu zafer, Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri bir deha olarak tanınmasını sağlamıştır. Bu askerî deha, ileride Cumhuriyet’i ilân edecek, laik ve demokratik bir ülkenin temellerini atacaktır. Yaptığı devrimlerle dağılmış bir imparatorluğu çağdaş medeniyetler seviyesine çıkaracak ve böylece tarih sayfasına imzasını atacaktır. Aynı zamanda bu zafer; dostluğun, kardeşliğin zaferidir çünkü Anzak askeriyle Türk askeri arasındaki dostluk, iki ülkede yapılan anıtlar ve iki ülkenin toprağında, iki farklı tohumdan tek bir ağacın yetişmesi Çanakkale’de yaşananları farklı kılar. Çanakkale’de yaşananlar karşı cephelerde yer alan iki farklı halkın bütün dünyaya anlattığı unutulmayacak bir dostluk hikâyesidir. İşte, bu bilinçle ve bu coşkuyla Çanakkale Zaferi’nin 102. yıl dönümünü kutladık. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Türk Edebiyatı öğretmenimiz Metin Bey gerçekleştirdi. Okulumuz 10D sınıfı öğrencilerinden Öykü, “Çanakkale Zaferi” adlı kompozisyonunu; okulumuz 10B sınıfı öğrencilerinden Ahmet, Ahmet Muhip Dıranas’ın “Bayrak” adlı şiirini okudu:

BAYRAK

İnsan doğunca bir defa

Andırır kırılacak dalı;

Ölecektin nasıl olsa,

Öldün, alnından vurulu.

Ne toprağa gömülmektir,

Ne ruhun uçması tenden!

Ölüm, ölüm, gülerekten

Bir bayrak altında ölmektir…