Efes Gezisi

1. Sınıf öğrencilerimiz ile birlikte Tarih dersi kapsamında, 8-9 Aralık tarihlerinde Efes-Selçuk-Şirince gezisi düzenledik.

Gezimizde ilk durağımız; Ayasuluk Tepesi ve St. Jean’ın mezarı oldu. Ayasuluk Tepesi’ndeki antik kalıntıları gezdikten sonra, Aydınoğulları Beyliğinden miras olan, St. Jean Kilisesi ve Artemis Tapınağı arasındaki, yapımında Efes Antik kenti ve Artemis Tapınağından sütunların kullanıldığı, 14. Yüzyıldan kalan İsabey Cami’ni gördük. Sonrasında, Meryem Ana’nın yaşadığı ve öldüğü ev olarak kabul edilen Meryem Ana Evi’ni gezdik. Meryem Ana Evi’nden sonraki durağımız  Antik dönemin yedi harikasından sayılan, Türkiye’de kalan iki tanesinden biri olan Artemis Tapınağı kalıntıları oldu.İlk Çağda, bölgede yaşamış olan, felsefenin, sanatın ve  bilimin merkezi halin gelen İyonlar’dan kalan Artemis Tapınağı, tarihte defalarca tahrip olmuş ve yanmış. Günümüze tapınaktan geriye birkaç sütün kalmış. Öğrencilerimiz tapınak sütun ve kalıntılarını yakından gördükten sonra Kuşadası sahil bölümünü ve merkezini gezdik.

Gezimizin ikinci gününde ilk durağımız, Efes Antik Kenti oldu. Antik kent içerisinde sırasıyla Arcadiane Caddesi, antik tiyatro, Kuretler Caddesi, Memmius Anıtı, Herakles Kapısı, Traian Çeşmesi, Hadrian Tapınağı, Skolastika Hamamları, Celcius Kütüphanesi, Gymnasion, ticaret agorası, Odeon, Parlamento Binası, Mozaikli Kaldırım ve Paleastra’yı gezen öğrencilerimiz, eserleri yakından inceleme fırsatı buldu. Efes’in ardından eski adı Çirkince olan, eski Rum evleri, zeytin ürünleri, karadutu ve muhteşem doğası ile meşhur Şirince’ye geldik. Öğrencilerimiz Şirince’de eski Rum evlerini, sokaklarını gezip sevdikleri ve aileleri için bazı hediyeler aldılar. Şirince gezimizden sonra İstanbul’a dönüş yolculuğumuz da başladı.

Öğrencilerimiz gezimiz süresince Efes Antik kenti-Selçuk bölgesinde İlk Çağda yaşamış olan medeniyetlerin kalıntılarını ve tarihimizin eski çağlardan günümüze kalan en değerli  kültürel miraslarını yakından inceleme ve tanıma fırsatı buldular. Tarih dersinde öğrendikleri bilgileri pekiştirmiş oldular.