Galatasaray Üniversitesi Online Tanıtımı…

  1. ve 12. Sınıf öğrenci ve velilerimize yönelik online olarak düzenlenen tanıtım, iki aşamada gerçekleşti.  ;  1. aşamada Galatasaray İç Sınavı ile ilgili bilgi verildi. Sunuma; Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Serap Amasya,  İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Gaye Aslı Sancar, Mühendislik ve Teknoloji Öğretim Üyesi Dr. Zeynep Şener  konuşmacı olarak katıldılar.   

 Galatasaray Üniversitesi İç Sınavı ile İlgili  Genel Bilgiler:

  •       Kontenjanın yarısı üniversite sınavı (YKS) ile yerleşir, kalan yarısı GS lisesi mezunları ve iç sınavla giren Fransız liseleri mezunlarından oluşur. (Fransız liseleri tüm kontenjanın dörtte birini oluşturur).
  •       Bu anlamda, Fransız lisesi mezunları avantajlıdır çünkü iç sınavının değerlendirilmesi için YKS’de tercih ettikleri  bölüme ilişkin alanda   ilk 25000’e girmeleri yeterlidir. 
  •       İç sınav başvuruları online olarak öğrenci tarafından yapılır. 
  •       Başvuru sırasında öğrenci hangi alandan (Sayısal-Sözel) sınava gireceğini belirtir. Her iki sınava da girme hakkı vardır. 
  •       Öğrenci GS Üniversitesi’nde hangi bölümleri tercih edeceğini iç sınav günü bildirmek zorundadır.
  •       İç sınavın soruları üniversite sınavı formatında olur. Tek fark, pek çok sorunun Fransızca sorulmasıdır. (Türkçe okutulan dersler dışındaki sorular) 
  •       Sınav iki aşamada yapılır: 3 saatlik ilk bölüme tüm öğrenciler girmek zorundadır. 
  •       2 saat ara verildikten sonra yapılan ikinci bölümde ise öğrenciler Sözel ve Sayısal alanlarda yapılan sınavlardan tercih ettiklerine girerler. İkinci sınavların her biri 1,5 saat sürer. Öğrenciler sayısal bölümün sınavında 35 soru ile, Sözel bölümün sınavında ise 25 soru ile karşılaşırlar. 

İç sınav sonuçları ÖSYM’nin düzenlediği üniversite sınav sonuçları açıklandıktan sonra değerlendirilir. Tercih ettikleri bölüme ilişkin alanda sıralamada İlk 25000’e girebilmiş öğrencilerin sınavları değerlendirmeye alınır. 

Öğrenci, ÖSYM sınavı sıralamasındaki yeri ile değil, GS iç sınavındaki başarısına göre yer aldığı sıralama ile yerleştirilir. Tercih listesindeki bölümlerden iç sınav puanının yettiği ilk bölüme asil listeden yerleşir. Öğrenci puanının yetmediği üst tercihleri varsa bu bölümlerin de yedek listesinde yer alır. Asil listede yer aldığı bölüme kayıt yaptıran öğrenci, daha sonra yedek sırası kendisine geldiği takdirde, bir dilekçe ile yedek olduğu başka bir bölüme kaydını aktarabilir. 

  1. Aşamada, Öğretim Görevlileri tarafından tüm fakültelerdeki bölümler hakkında bilgi verildi.

Oldukça kapsamlı olan tanıtımda öğrenci ve veliler soru sorma imkanı da buldular.