Gerçek Hayvanların Anatomi Sergisi

11 FEN sınıfı öğrencilerimiz ile, 13 Aralık Çarşamba günü, dünyaca ünlü Body Worlds: Animals İnside Out sergisini ziyaret ettik. Yüzden fazla gerçek hayvan bedeninin sunulduğu, küratörlüğünü Dr. Angelina Whalley’in; bilimsel ve tıbbi danışmanlığını ise İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi öğretim üyelerinin üstlendiği sergi öğrencilerimiz için oldukça ilgi çekiciydi.

Öğrencilerimiz, doğal yollarla hayatını kaybetmiş gerçek hayvan bedenlerinin Alman Anatomist Gunther von Hagens’in plastinasyon tekniği ile çürümez hale getirilip sunulduğu sergide; hayvanların anatomisini ve fizyolojisini inceleme fırsatı buldular. Farklı büyüklükte olan yaklaşık 100 hayvan türünü gözlemleyip biyoloji dersinde İnsan Fizyolojisi ünitesi kapsamında öğrendikleri bilgileri pekiştirdiler. Cerrahpaşa Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğrencilerinin de eşlik ettiği etkinlikte, öğrencilerimiz inceledikleri hayvanlar hakkında merak ettikleri soruları sorma imkanı da buldular.

Filden zürafaya, keçiden yılan balığına, ahtapottan devekuşuna kadar yüzden fazla gerçek hayvan bedeninin kaslarını, iskelet sistemini, dolaşım sistemini gözlemleyen fen öğrencilerimiz; insan bedeni ve hayvan bedeni arasındaki ortak noktaların da farkına vardılar. Birçok bölümden oluşan sergide, hayvanların yanı sıra tek tek organların da incelenebileceği alanlar vardı.  Bu sayede öğrencilerimiz; farklı hayvanlardan çıkarılmış kemikleri, beyinleri, kalp ve damar sistemlerini de yakından gördüler. Merakları, heyecanları, gözlem yetenekleri ve yaptıkları verimli tartışmalar ile öğrencilerimiz sergiden çok keyif aldılar.

Hayvanlar aleminin çeşitliliğini ve organizmaların karmaşıklığını gözler önüne seren bu anatomik sergi, aynı zamanda öğrencilerimiz için doğal yaşam alanlarının korunmasına yönelik farkındalık da kazandırdı.