Gökhan Acer Tecrübelerini SM Robotik ile Paylaştı

Arçelik Ar-Ge mühendislerinden Gökhan Acer 17.01.2022 Pazartesi günü, online konferans aracılığı ile SM Robotik’in konuğu oldu.

Gökhan Acer, yazılım hayatına nasıl başladığından tutun, kişisel gelişim sürecini ve şu anda bu noktaya nasıl geldiği ile ilgili bilgileri detaylı şekilde öğrencilerimiz ile paylaştı. Henüz lisede eğitim gördüğü esnada, Visual Basic programlama ile uğraşınca yazılım ve algoritmaların çok hoşuna gittiğinden bahseden Gökhan Bey, ilerleyen yıllarda da kameralı tanıma sistemleri, hareket algılama ve göz tanıma sistemleri üzerine de çalıştığını belirtti. Kamera algılamalarının önemi üzerinde duran Gökhan Bey, bir bulaşık makinesi, tabakların düzgün yıkanıp yıkanmadığını ya da ne derecede temizlendiğinin tespit edilmesinde kameralı algılama sistemlerinin rollerinden bahsetti. 

Şu anda Arçelik’te günümüzün en popüler ürünü olan robot süpürgeler bölümünde bulunan Gökhan Bey, robot süpürgelerdeki görüntü işleme alanında çalışıyor. Bu alandaki en önemli hususlardan birisi olan varlıkların tespiti üzerine yazılım yaparken, robotik alanda da algoritmalar geliştiriyor. 

Öğrencilere şu an görmüş oldukları dersler ile ilgili örneklendirme yapan konuşmacımız, lise yıllarındaki trigonometrinin, yüksek matematiğin ve algoritmaların robotik programlamada ne kadar önemli olduğunu söyledi. “-Analitik düşünceniz ne kadar gelişmişse, bu işlerde o kadar avantajlı olursunuz.” diyen konuşmacımız, matematiğe ve bilime verilmesi gereken önemin altını çizerek vurgu yaptı.

Otonom araçların şu anki pazarın içerisindeki rolünden bahseden Gökhan Bey, köpek robotlardan AGB ve büyük depolarda çalışan robotların özelliklerinden de bahsetti. Ancak, robotun sadece mekanik bir devreden ibaret olmadığına da değinen Gökhan Bey, bir yapay zeka yazılımına da robot denebileceğinin yanlış olmayacağı vurgusunu yaptı. 

“-Bir şeyi değil, her şeyi bilen bir kişinin, bu her şeyin içinden de bir şeyi en iyi bilmenin insanı iş dünyasında ne kadar öne çıkardığını.” söyleyen konuşmacımız, öğrencilere çok önemli tavsiyelerde bulundu. Bunlar; ileride çalışacağınız alan ile ilgili neredeyse her şey hakkında bilgilerinin olmasını ancak, bir konu üzerinde de uzman olmaları gerektiğini söyledi. Yaratıcılığı geliştirebilmek için ise, bilim kurgu filmleri izlemek ve bol bol kitap okumaları gerektiğini söyledi. Kitap okumak her ne kadar eski bir hobiymiş gibi görünse de, güncel kitaplar okuyup zihnimizi açık tutmanın öneminden bahsetti. Tıpkı kitap gibi, insanların ve özellikle tasarımcı ve yazılımcıların bilim kurgu filmlerindeki hayal ürünlerinden beslenerek ortaya çok güzel fikirler ve projeler çıkarılabileceğini, bu yüzden de bilim kurgu filmlerini bir saçmalık ya da çok gereksiz bir hayal ürünü olarak görmememiz gerektiğinin, tam tersine onlardan ilham almamız gerektiğinden bahsetti.

Sayın Gökhan Acer’e düzenlemiş olduğu bu konferans için çok teşekkür ediyoruz. Kendisini pandeminin olmadığı, sağlıklı, mutlu ve huzurlu günlerde Saint Michel Fransız Lisesi’nde ağırlamak istediğimizi de belirtmek isteriz 🙂 

Serhun KAYIKÇI

Saint Michel Bilgisayar Bilimi / Robotik Kulübü Öğretmeni