Gülün Serüveni

Saint Michel ve Notre Dame de Sion Fransız Liselerinin Çevre / Permakültür Kulüpleri

7-8 Mayıs 2022 tarihinde, Coğrafya ve Kulüp öğretmenleri İnci ve Seval hanım eşliğinde  ‘’ Tarım Ürününün Yolculuğu’’ projesi kapsamında, Isparta Ardıçlı köyündeki organik Gül tarlalarında gerçekleştirdikleri gül hasadı ve gülü işleme tesisleri gözlemleri, fotoğraf sanatçıları Alberto Modiano ve Tahir Ün tarafından fotoğraflandı.

İki okul öğrencilerinin bu çalışmaları, 13 Aralık 2022 tarihinde Gülün Serüveni adlı sergi ile Notre Dame de Sion Sergi Salonunda açıldı. Sergi açılışında öğrencilerimiz Küçük Prens kitabından gül ile ilgili kısmı küçük piyesle bizlere sundular. Sergi açılışı kalabalık bir kitle ile gerçekleştirildi. Veliler, öğrenciler ve yakınları, gül lokumu ve gül şerbeti eşliğinde, gülün üretimini ve işlenişini fotoğraflardan izlerken, projeye katılan öğrencilerden deneyimlerini de dinlediler. Sergideki fotoğrafların satışından, Isparta’nın Ardıçlı Köyü’nde çalışan mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının eğitimini destekleyen Child Friendly Space( Çocuk Dostu Alan) girişimine aktarılacaktır.

Isparta’daki çalışmalar sırasında bizlere eşlik eden ve gül  ile ilgili tüm bilgileri öğrencilerle paylaşan Koku Akademisi Kurucusu, eğitmen Bihter Türkan Ergül’ün koleksiyonundan antika gül damıtma kazanı, buhurdanlık , gül yağı ve gül parfümü şişeleri de sergi salonunda yer aldı.

Isparta, gül denince akla gelen ilk yerdir. Türkiye florasında 24 gül türü olmasına rağmen gül yağı elde amacıyla kullanılan tür, Isparta Gül’ü olarak bilinen Rosa Damascena Mill’dir.

Boyu bir buçuk ile üç metreyi bulan, pembe renkli, yarım katmerli ve kuvvetli kokulu çiçekler açan, çok yıllık, dikenli ve kışa dayanıklı bir bitkidir. Rosa Damascena Mill ,çok kalıcı kokusu olması dolayısıyla kozmetik alanında bir talep görmektedir. Bunun yanında tatlılara da güzel bir aroma ve lezzet katığından gıda üretiminde kullanılmaktadır.

 

Öğrencilerimiz, ülkemizin eşsiz coğrafyasında yer alan tarım ürünlerimizin tarladan başlayan yolculuğuna eşlik ederek, tarımın önemini kavrayarak, geniş kitlelerle paylaşarak sürdürülebilir yaşama katkıda bulunmuş oluyorlar. Ayrıca, bu projelerde öğrenciler, sanat ve sosyal sorumluluk çalışmaları yaparak toplumsal farkındalıklarını geliştiriyorlar.

Projede emeği geçen herkesi kutluyoruz. Çalışmalarının devamını diliyoruz.

Fotoğraflar Notre Dame de Sion’un iletişim bölümü tarafından çekilmiştir.