Lisemizin Geleneği: Bilim Günü 2023

Bilim günleri yıllardan beri süren bir Saint Michel geleneği. 2023 yılında da bu geleneğe katkı sunmak ve bu özel günde rol sahibi olmak kendi adıma sıradışı bir deneyimdi.

Bu etkinlik; öğrencilerin bilimsel meraklarını tetiklemek, onları bilimsel keşiflere yönlendirmek ve bilim dünyasına dair onların heyecanlarını artırmak amacıyla düzenlenen bir organizasyon serisiydi.  Dolayısıyla öğrenciler olarak hem eğlendik hem de çeşitli bilgiler edindik.

Bilim Günü’nün bir diğer önemli parçasıysa deney laboratuvarları ve atölyeleriydi. Bu etkinliklerde, öğrencilere farklı deneyler yapma ve bilimsel prensipleri uygulama şansı verildi. Fizik, kimya ve biyoloji gibi önemli dersler üzerine uygulamalı deneyler yapıldı; bu deneylerin birincileri de ödüllendirildi. Deneyler, bilimsel yöntemi öğrenmemizi sağladığı gibi ekip çalışması ve problem çözme becerilerimizi de geliştirmemize yardımcı oldu. Oynadığımız bilimsel tabu ve yarıştığımız fen-matematik yarışmasında hem eğlendik hem ter döktük. Aynı zamanda 9. sınıfların ‘su ayak izi’ ve 10. sınıfların ‘ekoloji’ temalı sunumları, öğrenciler tarafından hazırlanan bilimsel şarkı yarışmaları ile oldukça eğlenceli ve öğretici bir gün geçirdik.

Bilim Günü’nün bir başka öne çıkan tarafı ise konferanslar ve gezilerdi. Alanında uzman konuşmacılar, proje sahibi öğrenciler çeşitli aktarımlarda bulundu. Bu bağlamda kendi projemi yaşıtlarıma ve alt sınıflara sunmak, stresli ancak bir yandan da gurur vericiydi. TÜBİTAK projem hakkında çeşitli bilgiler vermek ve tavsiyelerde bulunmak, benim adıma olağanüstü bir deneyim oldu. Aynı şekilde, konferans salonundaki başka sunumlar ve okul dışı bazı geziler de alt sınıflarımıza benzer deneyimleri sundu.

Bu yoğun günün akşamında Fen kulüpleri öğrencileri olarak sene boyunca hazırladığımız bilim tarihi projelerini çeşitli Fransız okullarından gelen dostlarımıza ve öğretmenlerimize tanıtarak bilimle dolu bir gün yaşadık.

Serdar Ömer C., 11A