“Medya Analiz” Semineri Gerçekleşti

Çınar Oskay ve Sebati Karakurt’un katılımıyla 10. sınıf öğrencilerimize “medya analiz” semineri verildi. Seminer sayesinde öğrenciler medya araçları hakkında geniş bilgiler edinerek, medya üzerinden gündemin nasıl analiz edildiğini öğrendiler.

Medya, göründüğünden daha karmaşıktır ve modern kitle iletişim araçları çok çeşitlidir. Çağımızda her birey medya kullanımında aktif bir rol oynar. Öyle ki “alternatif medya” kavramıyla karşı karşıyayız. Alternatif medya, bireylerin kendi haber kanallarını kullanarak veya doğrudan doğruya tecrübelerinden hareket ederek enformasyon üretmeleri demektir. Daha alışık olduğumuz diğer bir medya türü ise sosyal medyadır. Sosyal medya kullanımının maksimum seviyeye ulaştığı bilim çağında, enformasyona ulaşmak ve enformasyon paylaşmak oldukça kolaydır. Bütün bunları göz önünde bulundurursak medya üzerinden gündemi doğru analiz etmenin önemini kavrarız. Çünkü doğru bir analiz modern bireye sağlam bir öngörü kazandırır. Sağlam bir öngörüye sahip olmak için medyayı, kitle iletişim araçlarını iyi tanımak, yazılı, görsel veya dijital enformasyonun nasıl kullanılacağını bilmek gerekir. Bu amaçla, tecrübeli gazeteci Çınar Oskay ve cesur fotoğrafçı Sebati Karakurt öğrencilerimize medyayı nasıl okumaları gerektiğini anlatan küçük bir seminer verdi. Öğrenciler, medyanın ne olduğu, alternatif medyanın işlevi ve basının günümüzdeki durumu hakkında bilgi sahibi oldular. Bununla birlikte Çınar Oskay’ın ve Sebati Karakurt’un basın tecrübelerini dinleyerek günümüz Türkiyesi’nde gazetecilik yapmanın zorluklarını ve eğlenceli yanlarını gördüler. Sohbet havasında gerçekleşen seminer, öğrenci sorularıyla devam etti. Böylece, katılımcılar ve öğrenciler interaktif şekilde tartışarak gündem başlıklarını birlikte analiz ettiler. Öğrenciler, satır arasından gündemi okumayı, daha önemlisi, okudukları haberleri sorgulamayı öğrenerek, değişik medya ürünleri arasındaki biçim ve üslup farklılıklarını karşılaştırdılar.