Öğrencilerimiz MFINUE’de

Fransızca MUN Kulübü öğrencileri İstanbul Saint-Joseph Fransız Lisesi’nde 7. kez düzenlenen Birleşmiş Milletler Modeli konferansına (MFINUE) katılarak yoğun bir hafta sonu geçirdi. Bu yılki konferansta, katılımcılar şu soruyu dikkate alarak tartışmalar yürüttü : Amaca Giden Her Yol Mübah mıdır ?

Delege ve Başkanlık görevlerinde yer alan 15 öğrenciyle bu sene lisemiz, Meksika ve İtalya delegasyonlarını temsil etti.

Meksika Büyükelçiliği görevini üstlenen 9 C öğrencisi Zeynep’in açılış konuşma metnini aşağıda okuyabilirsiniz.

***

Saygıdeğer Başkanlık Üyeleri, Değerli Danışmanlar, Sayın Delegeler, Çok Kıymetli Misafirler,

Meksika Delegasyonu olarak 7. kez düzenlenen Birleşmiş Milletler Modeli Avrasya (MFINUE) konferansına katılmaktan dolayı duyduğumuz büyük onuru dile getirerek konuşmama başlamak istiyorum.

Üç gün sürecek konferans boyunca, « Amaca Giden Her Yol Mübah mıdır ?” sorusunu dikkate alarak, küresel öneme sahip çeşitli konular hakkında tartışmalar yürüteceğiz. Başka bir deyişle, elde edilen olumlu bir sonuç kötü bir eyleme gerekçe olabilir mi  ? Nihai sonuç, bu sonuca ulaşmak için yapılan eylemleri mazur gösterebilir mi ? Günümüz dünyasında, bu soruyu sormak gereklidir.

Çeşitli komitelerde görüşülecek konuları ele alırsak, bunları şu şekilde de tartışmaya açabiliriz :

• İnsanların kötü koşullarda yaşadığı gecekonduların artmasını engelemek amacıyla güç veya şiddeti kullanabilir miyiz ?
  • İçme suyuna erişimi sağlamak için çevreye veya ekosisteme kötü davranabilir miyiz ?
  • Gazetecilerin güvenliğini sağlamak amacıyla savaş bölgelerine gitmelerine engel mi olmalıyız ?

Tahmin edebileceğiniz gibi, bu sorulara cevap vermek kolay değil.  Doğru yanıtları bulmak için, fikir alışverisinde bulunmak, tartışmak ve bazen de uzlaşmak gerekir. Bu üç günlük konferans süresince, delegasyonların zorlu görevi budur.

Dinlediğiniz için teşekkür ederim. Herkese güzel ve verimli bir konferans diliyorum !