Periyodik Tablosunun Uluslararası Yılı

UNESCO 2019 yılını «Uluslararası Periyodik Tablo Yılı » ilan etti. 2019 yılı bilim adamı Dimitry Mendeleïev tarafından bu bilimsel icadının 150. yıl dönümüdür.

Periyodik tablo çağdaş bilimin en önemli buluşlarından biridir. Evrene doğru açık bir pencere gibi dünyayı anlamamıza katkıda bulunuyor.

1869 yılında, rus kimyacı Mendeleïev aynı çizgide dizilen gittikçe artan atom kütlelerine birbirine benzer 63 elementten ibaret bir tablo oluşturmuştur.

Mendeleïev bu sonuçları ilk yayımlayan ve bilinmeyen elementlerin olduğunu söyleyen kişi olmuştur.

Bugün kullandığımız periyodik tablo Mendeleïev’in tablosuna çok benzer. Güncel sıralamada atomlar gittikçe artan atom kütlelerine göre değil, artan  atom numaralarına göre dizilmişlerdir.

Uluslararası Periyodik Tablo  Yılı çerçevesinde, 9. sınıflara yönelik bir yarışma düzenlendi.

« Eğer bir element olsaydınız, hangisi olurdunuz? »

Tüm öğrencilerimiz kimyasal elementler hakkında araştırma yapıp, en sevdiklerini seçip, onun hakkında yazı yazdılar.

9D öğrencisi A.Gürhan birincisi, 9D öğrencisi  Y.Layık ikincisi, ve 9C öğrencisi B.Bergsan yarışmanın üçüncüsü oldu.

Bu başarılı çalışma için öğrencilerimizi tebrik ediyoruz!