Plastik fabrikasına gezi

11 Nisan Salı günü kimya kulüp öğrencileri Özler Plastik fabrikasını ziyaret etmişlerdir. Bu gezi öğrencilerimize kimya sektörünü ve bir fabrika işleyişini keşfetme olanağı vermiştir. Bu yazı öğrencilerimiz tarafından yazılmıştır.

« İlk defa bir kimya fabrikasını gezdik .Özler Plastik 20000 m2 açık ve 14000 m2 kapalı alan üzerinde Avcılar da bulunmaktadır.

Burada değişik formlarda kimyasal maddeleri taşımak için bidonlar ve sıvı  besinleri koymak için plastik şişeler üretilmektedir. Bu üretilen ambalajlar hepimizin ihtiyacına cevap vermektedir.

Ayrıca otomobil ekipman ve parçaları da üretmektedirler.

Bu fabrikada üretim otomasyon sistemi ile gerçekleştirmektedir. Fabrikada çok büyük ve gürültülü ambalaj üretim makinaları gördük. .Ayrıca değişik markalardaki arabaların plastikten havalandırma parçalarını ürettiklerini de öğrendik.

Bu gezi esnasında plastik ambalaj üretimini de görme şansımız oldu.

Değişime uğratılıcak plastik malzemeler (polimerler) toz , sıvı ya da granül halinde olabilir. Bunları dönüştürmek için karıştırmak, eritmek ve bazen içine katkı maddeleri (renklendirici plasifiyan) katılır.

Plastik madde (polimer) yüksek sıcaklıkta önce yumuşatılır sonra kalıba dökülür.Plastik madde soğuk kalıp ile temasta katılaşır ve kalıbın şeklini alır.İlk başta kullanılan kimyasal madde ile sonda oluşan polimerin özellikleri farklıdır.

Daha sonra kalıp atölyesini gezdik.

Fabrikada bir buçuk saat kaldık.Özler Plastik çalışanlarına bizi sıcak karşılamaları ve plastik malzemelerin üretim aşamalarını bize anlattıkları için çok teşekkür ederiz..»

Elif Sude -9B, Zeynep – 9C