SM ve NDS Sürdürülebilir Yaşam Kulüpleri projeleri kapsamında 2016 yılından beri yapmakta olduğumuz ‘’ Tarım Ürünlerinin Yolculuğu’’ çalışmalarına Safran ile devam etmekteyiz.
Safranbolu’ya adını veren Coğrafi işaret almış ürünümüz, ilaç, gıda, kozmetik ve boya sanayisinde kullanılır. Mor renkli çiçeği ve ortasındaki kırmızı stigması ile dünyanın en pahalı baharatının elde edildiği bitkidir. Gevşek killi, tınlı topraklarda,eğimli arazilerde ve Ilıman Karasal İklimde yetiştirilir. Filizlenme döneminde nemli serin, çiçeklenme döneminde ise güneşli hava ister. Genellikle hasadı Ekim ayının ilk haftasında yapılır. Son yıllarda Küresel iklim değişimi nedeniyle kararsız hava koşulları çiçeklenme dönemini belirsizleştirmiştir. Öğrencilerimizle bu durumu yerinde gözlemledik, üreticiler bize yaşadıkları sorunları anlattılar. Safranın iklim değişikliğine ne kadar kırılgan olduğunu öğrendik. Bu durum hepimizi etkiledi. Tarım ürünlerinin sürdürülebilmesi için el birliğiyle hızlı adımlar atmamız gerektiğinin farkına vardık. Ayrıca Sonbaharın etkilerinin doğada yaşandığı bu günlerde ormanda öğrencilerimizle 5 doğal obje gözlemleme, bulma ve tanıma etkinliği gerçekleştirdik.
Bu projeler ve çalışmalar, öğrencilerimize tarımın sürdürülebilirliğinde doğanın işleyişine saygı duyarak yaşamanın ne kadar önemli olduğunu açıkça göstermiştir. Öğrencilerimiz dayanışma içinde tarım ürünlerine ve geleceklerine sahip çıkıyorlar.