Saint Michel Fransız Lisesinde Cumhuriyet’imizin 100. Yıl Etkinlikleri I.Gün

Saint Michel Fransız Lisesi olarak, ülkemizin çağdaş uygarlık yolunda attığı en büyük adımlardan biri olan Cumhuriyet’imizin ilan edilmesinin 100. yılını tüm canlılığıyla kutlamak ve Cumhuriyet’imizin yarattığı değerlerin farkındalığını arttırmak için 23 Ekim-27 Ekim haftasına özel etkinlikler yapmaya karar vermiştik.

Saint Michel Fransız Lisesinin tüm bileşenleriyle birlikte ve kolektif bir çabayla oluşturulan bu etkinliklerin ilk günü, okulumuzun felsefe öğretmeni Belgin Şahin Sarısoy’un bir projesi olan ve okulumuzun idari koordinatörü Barış Üner’in hazırladığı; mezunlarımızın, Cumhuriyet’imizin önemini vurgulayan mesajlarını içeren, özel bir videoyla başladı.

Ardından, Seramik Kulübümüzün Cumhuriyet’imizin 100. yılına özel ürettiği büyük seramik duvarın açılışı yapıldı.

Etkinliğimiz, Bilim Tarihi Fen Kulübü öğrencilerimizin “Cumhuriyet Döneminde Bilim Tarihi” başlıklı özel sunumuyla devam etti. Bilim Tarihi Fen Kulübü öğrencilerimiz, ülkemizdeki bilimsel gelişmelerin önünü açan ve Cumhuriyet’imizin yetiştirdiği bilim insanlarımıza dair yaptıkları sunumla, Cumhuriyet ve Bilim arasındaki ilişkiyi canlı bir şekilde sergilediler.

Öğrencilerimizin sunumundan sonra; İstanbul Üniversitesi Bilim Tarihi Bölüm Başkanı  Prof. Dr. Ayşe Feza Günergün, “Cumhuriyet Döneminde Bilim” isimli bir konferans verdi. Konferanstaki sunumu sırasında, Cumhuriyet’in kurulmasının ülkemizde bilime dair bakışı nasıl değiştirdiğini ve bilimsel çalışmalara nasıl ivme kazandırdığını örneklerle anlatan Günergün; Cumhuriyet’e sahip çıkmanın bilime sahip çıkmak olduğunu vurguladı. Saint Michel Fransız Lisesi mezunlarından biri olan ve halen aktif bir NASA çalışanı olan Ersin Ancel ise öğrencilerimize online bir konferans verdi. Ülkelerdeki yönetim sistemlerinin bilimin gelişmesiyle doğrudan bağlantılı olduğunu vurgulayan Ancel, bu bağlamda 100 yıl önce kurulan Cumhuriyet’imizin kendisinin bir biliminsanı olarak yetişmesinde de çok önemli bir katkısının olduğunu vurguladı. Ayrıca; Ersin Ancel, öğrencilerimizin NASA’nın çalışmalarıyla ilgili sorduğu güncel bilimsel soruları da yanıtladı.

Cumhuriyet’imizin 100. Yılını kutladığımız bu özel etkinliklerin ilk günü, Ulucan Trio’nun verdiği “Saint Michel Fransız Lisesi Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yıl Etkinlikleri Açılış Konseri” ile devam etti. Değerli sanatçılarımız Birsen Ulucan, Özcan Ulucan ve Ozan Evrim Tunca’nın oluşturduğu Ulucan Trio’nun verdiği konserde; Türk müzik tarihinde Türk Beşleri olarak anılan bestecilerden biri olan ve Cumhuriyet Dönemi Türk müziğinin en önemli isimlerinden biri sayılan Ahmed Adnan Saygun da anıldı.

Konser öncesinde; Atatürk’ün ölümünden sonra odasında bulunan ve onun çok sevdiği bilinen bir kokuyu yeniden üreten Kimya Kulübü öğrencilerimiz, okulumuzdaki Seramik Kulübünün Cumhuriyet’imizin 100. Yılı anısına özel olarak tasarımını yapıp ürettiği ürünlerle birlikte bu kokuyu konsere gelen konuklara sergilediler.

Ayrıca konser öncesinde, Resim Bölümümüzün oluşturduğu Cumhuriyet’imizin 100. yılına özel resimlerden ve fotoğraflardan oluşan sergi de katılımcılar tarafından yoğun ilgi gördü. Konserin sona ermesiyle birlikte etkinliğimizin ilk gününü bitirmiş olduk.