Çocuk Hakları ve Hukuk kulüpleri olarak, 10 ve 11 Mayıs tarihlerinde, mahkeme simülasyonunu gerçekleştirdik. Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz mahkeme simülasyonu, genelde üniversitelerde hukuk eğitimi alan öğrenciler için olduğu düşünülse de, bizler öğrencilerimizin meslek hayatlarına yön vereceğini düşündüğümüz bu çalışmayı okulumuzda gerçekleştirerek, öğrencilerin Türk hukuk sistemi hakkında bilinçlendirilmelerini ve adalet kavramını anlamlandırmalarını sağlamak istedik.
Bu çerçevede okulumuza gelen beş avukat ile öğrencilerimizi çalışma hakkında yönlendirdik.
Mahkeme simülasyonu, öğrencilerin dava süreçlerini deneyimleme, topluluk önünde konuşma yapabilme ve empati kurabilme aynı zamanda takım çalışması, stres yönetimi becerilerini geliştirmelerini sağlar. Öğrenciler, bu iki gün boyunca gerçek bir dava ortamında; hakim, savcı, avukat, sanık, tanık gibi rollere bürünerek duruşmalara katıldılar. Böylelikle hukuki konulara farklı bakış açılarından bakabildiler.
Simülasyonun gerçeğe yakın olabilmesi için her iki kulüp öğrencileri etkili çalışmalar yürüttüler. Yarışma soruları hazırlandı, cüppeler kiralandı, avukatlarla görüşmeler yapıldı.
İlk gün çocuk haklarıyla bağlantılı davalar görüldü. Ayrıca Çocuk Hakları Kulübü, çocuk haklarının önemini benimsetmek ve hakları diğer çocukların da öğrenebilmesi için iki aşamalı bir yarışma düzenledi. İlk aşamada Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin içeriğine dair soruları yanıtlayan öğrenciler bu sözleşmeye dair yeni bilgiler edindiler. Bu yarışma sonucunda ilk 10’a giren öğrenciler arasında ikinci yarışma yapıldı ve ilk üçe giren öğrencilere de çeşitli hediyeler verildi. Çocuk Haklarına yönelik farkındalığı artıran bu yarışma sonucunda yarışmaya katılan öğrencilerle de özel söyleşiler yapıldı.
İkinci gün ise hukuk ve ceza davaları görüldü. Deneyimlerini paylaşan öğrencilerimiz kendileri için eğitici bir etkinlik olduğunu ifade ettiler.
İki gün boyunca bizlere destek olan avukatlarımıza, etkinliğin mimarı kulüp öğrencilerimize ve katılımcı öğrencilerimize gönülden teşekkür ederiz.