Saint-Stanislas Okuluyla Değişim Programı

Mayıs 2019’da Nîmes’deki Saint-Stanislas lisesiyle değişim programına katılma fırsatı buldum. Nîmes şehri Antik Roma mirasıyla ve özellikle Antik dönemden kalma çok  iyi korunmuş arenası ile tanınmaktadır. İstanbul’a bir haftalığına gelen Fransız arkadaşımla daha önce tanışmış olmama rağmen, gitmeden önce biraz stresliydim ancak buluşur buluşmaz rahatladım. Muhteşem bir hafta geçirdim. Ailesi ve kendisi beni çok iyi ağırladılar onlarla  kendimi çok rahat hissettim. İki yıldır öğrendiğim yabancı dilin önemli tarihi yerlerini, geleneklerini, yemek kültürünü ve genel kültürünü daha yakından görebilme ve tanıma fırsatını yakaladım. Üstelik Fransız arkadaşım, kendi arkadaşları, ailesi ve hocalarıyla sadece Fransızca konuştuğumuz için bir haftada epey ilerleme  kaydettim. Bu seyahat sırasında daha otonom ve daha iyi organize olmayı öğrendiğim için birçok açıdan faydalı olduğunu düşünüyorum. Annemlerden uzak, tek başıma nasıl gayet iyi idare edebileceğimi gördüm.

Bu hafta boyunca, Antik Roma hakkındaki derslerimizde gördüğümüz tarihi binaları gezme şansı buldum. Mesela Nîmes amfitiyatrosu, Maison Carrée ya da gerçekten müthiş La Fontaine bahçelerini gezdik. Marsilya sabunu satan birçok dükkanın bulunduğu Baux-de-Provence şehrine gittik. Farklı kokulu ve renkleri olan birçok sabun almaktan kendimi alamadım. Antik Roma döneminden kalma birçok tarihi binaya sahip olan bir diğer kenti, Arles’i,de  gezdik. Zengin bir tarihe sahip, küçük bir Ortaçağ köyü olan Uzès en çok hoşuma giden yerlerinden biri oldu. Uzès’in dar sokaklarında ve sıcak kanlı satıcıların bizi karşıladıkları dükkanlarda gezindik. Hem satıcılar hem de kuyruktaki müşteriler hepsi güler yüzlüydü ve bizimle iletişim kurdular,sorular sordular.. Onları tanımasam bile onlarla azcık sohbet edebilmek çok hoşuma gitti.

Sonuç olarak bu seyahat, farklı bir kültürü tanımamıza ve Fransızcamızı  geliştirmemize çok yardımcı oldu. Aynı zamanda Fransız arkadaşımı daha iyi tanımış olup, arkadaşlığımız derinleşti. Her bakımdan bu değişim bana çok faydalı oldu dolayısıyla bizim okulumuzun bu tür organizasyonu tekrar düzenleyeceğini ümit ediyorum.

Beyza   / 9D