Saintech Robotics: FRC Arenasında Parlıyor!

Saintech Robotics, 2022 yılında Saint-Michel Fransız Lisesi 9 ve 10. sınıf öğrencilerinin ve mentörümüz Serhun Kayıkçı’nın liderliğinde kuruldu. Başlangıçta, bu “pahalı” yarışmaya katılmak ütopik bir hayal gibi görünse de, sponsorlarımızın yardımı ve kendi emeklerimizle karşılaştığımız zorlukları aşarak bu hedefe ulaştık.

Her yıl 6 Ocak’ta yapılan FRC Kick-Off etkinliğine kadar, yarışmanın ne kadar ciddi bir çalışma gerektirdiğinin farkına varamamıştık, bu yüzden diğer takımlardan geride başladık. Kick-Off günü geldiğinde, bir dizi eğitimle bu işin ciddiyetini kavradık. Ertesi günden itibaren neredeyse her gün okulda kalarak robotu anlamaya, taktik geliştirmeye ve projelerimize odaklandık. Kick-Off gününden itibaren yarışmaya sadece 2 ayımız vardı. Hemen sponsorluk görüşmelerine başladık ve bu yarışma hakkında hiçbir şey bilmiyorduk, bu nedenle araştırmalara giriştik.

Ara tatil yaklaşmıştı ve biz hala robotumuz için gerekli parçaları sipariş etmemiştik. Artık zaman kalmamıştı, çünkü parçalar Amerika’dan gelecekti ve hala karar verememiştik. Sonunda ara tatilin sonuna kadar sürdürdüğümüz çalışmalarımız sonucunda çok büyük bir miktarda malzeme siparişinde bulunduk. Ancak gözümüzden bir detay kaçmıştı: “gümrük”. Eşyalarımız Türkiye’ye gelmişti, ama zaman kalmamıştı. Yarışmaya sadece 3 hafta kalmıştı, bir şeyler yapılması gerekiyordu. En sonunda, mentörümüz ve Çınar Süslü arkadaşımız eşliğinde İstanbul Havalimanı gümrüğüne doğru yola çıktık. Günlerce çabaladık, ancak sadece en küçük siparişimizi teslim alabildik. Zaman daralmıştı, 2 hafta kalmıştı, en sonunda bir gümrük müşavirliği şirketiyle çalışmaya başlayarak malzemeleri teslim aldık ve gece gündüz çalışmaya koyulduk.

Artık yarışmaya sadece 1 gün kalmıştı ve robot hala bitmemişti. Sabahlara kadar okulda kalıyorduk ve sorunlar bitmek bilmiyordu. Sonunda tüm sorunlar çözüldü, her şey bitti zannederken robotumuzun kıskaç kısmı yani ana yeri kırıldı ve bir gecede kıskacı metal bir parçaya çevirmemiz gerekti.

Sonunda, uykusuz geceler ve ailemizden daha çok gördüğümüz arkadaşlarımızla birlikte her şeyi tamamladık. Yarışma günü geldi çattı, ama FRC camiasında olan herkes bilir ki yarışma alanına her şey tam bile gelse sorunlar bitmez. Sürekli yeni sorunlar ortaya çıktı, ama azmimizle bu sorunları ortadan kaldırmaya çalışsak bile yarışma sona ermişti ve yapacak fazla bir şey kalmamıştı. Kendimizi kanıtlayamamıştık ve bu durumdan çok mutsuzduk. Bu durumdan yola çıkarak yılmayarak 2 gün içerisinde büyük bir miktarda fonlama bulup sadece 1 hafta sonraki yarışmaya katılma kararı aldık.

Katıldığımız 2. yarışmada çeyrek finallere kadar yükseldik, kendimizi kanıtlamıştık ve artık bir çeyrek finalist bir takımdık.

Yarışma sona erdi ve bir süre atölyeye girmedik. Sonrasında toparlanmaya başladık ve takımımıza yeni üye almaya karar verdik ki etrafımızdaki kişiler de FIRST ve STEAM ruhunu kavrama şansına sahip olsunlar. Yeni üyeleri aldık ve sonucunda eğitimlere başladık ve okul yılı bitti. Yaz tatilinde durmadan çalışmalara devam ettik ve okul başlar başlamaz toplanıp sponsor arayışına çıktık. Tüm dosyalarımızı revize ettik ve planlamalarımızı yaptık. Bu arada Esenler Off-Season’a katılmaya karar verdik.

Son hız robotumuzu yeniden tasarladık, projelerimizi daha iyi pazarlamak için açıklama metinlerini değiştirdik ve jüri konuşmaları için provalara başladık. Gün geldi çattı ama robot hazır değildi. Daha önce de dediğim gibi yarışmaya gidince problemler çoğaldığı gibi bir de üstüne yarışmanın 2. gününde sel felaketine yakalandık. Ama yılmayıp devam ettik, jürilere sunumlarımızı yaptık ve robotumuzla Saint-Pulcherie Fransız Lisesi ile birlikte finallere kadar yükseldik. Final bitmek üzere ve aralarda ödül açıklamaları yapılıyor. Çok heyecanlıyız ama aynı zamanda final maçı için stresliyiz. Bir anda duyduk ki 9247 Saintech diye ismimizi bağırıyorlar. Koşarak ödülü aldık ve Team Sustainability Ödülü’ne yani en sürdürülebilir ve proje bakımından en zengin takıma verilen ödüle, onca veteran takım içerisinden layık görüldüğümüzü öğrendik. Ertesi maç sonrasında da Finalist ödülüne layık görüldük ve robot açısından da mükemmeliyetimizi kanıtlamış olduk.

Sonunda okula döndük ve ufak sohbetler sonrasında her yarışmanın sonunda yaptığımız gibi bir yemek seremonisini gerçekleştirdik ama bu sefer 2 ödülle.

Çok eğlendiğimiz, yeni şeylerle tanıştığımız ve öğrendiğimiz bu yolculuğumuzda bize destek olan herkese çok teşekkür ederiz. Yaklaşık 40 gün sonra başlayacak gelecek sezon için daha fazla ödüllerle görüşmek dileğiyle.

Doruk K 10-D