SainTech Robotics’in My FIRST Future Projesi

18 Aralık tarihinde Diyarbakır Bismil BİLSEM ile bilgilendirici bir toplantı gerçekleştirdik. İkinci yılı olan “My FIRST Future” projemiz kapsamında gerçekleşen bu toplantıda robotiğe ilgili öğrencilerle kendi bilgilerimizi paylaşmakla kalmadık, biz de onlardan birçok şey öğrendik. STEM’in ve FIRST’ün ilkelerini onlara yaymaya ve nasıl kendi hayatlarına, takımlarına uygulayabileceklerini anlattık.

Onların bize sorduğu sorulardan ve konuşmalarımıza verdikleri ilgiden geleceğin bilim insanlarının ve mühendislerinin yetişmesine katkıda bulunduğumuzu anladık. FLL yarışmasına katılmayı planlayan gelecek neslin mühendis ve bilim insanlarıyla birçok konu üzerine konuştuk. Katıldığımız yarışmayı detaylı bir şekilde anlatırken onların gözündeki merakı ve ışığı görünce biz de bu yarışmaya ilk katıldığımız seneyi sonra ise iki ödülle döndüğümüz yarışmayı hatırladık ve duygulandık. Bu yarışmaya bu kadar ilgili çocuklara sadece robotiği ve teknolojiyi değil aynı zamanda bir takımın ne kadar zor kurulduğunu, takımda eşitliği kurmanın ne kadar önemli olduğunu ve takım arkadaşlarımızla nasıl bir bütün içinde olmamız gerektiğini anlattık. Bizim takımımızdan örnekler vererek onların daha somut bir şekilde bu konuları anlamalarını sağladık. Bir takımdaki kadın-erkek eşitliğinin, görev dağılımının, acil bir durum karşısında nasıl bir tepki verilmesi gerektiğini onlara aşıladık. Eminiz ki, geleceğin bilim insanlarının ve mühendislerinin çıkacağı o sınıftan mükemmel bir takım oluşacak. Bizi en çok etkileyen şey ise onların soruları, merakı ve robotiğe karşı olan istekleri oldu. Onlara bakarken kendi küçüklüğümüzü hatırladık ve nerelere geldiğimizi düşündük. Takımımızın her bir üyesinin bitmek bilmeyen çabası ve arzusuyla geldiğimiz bu yolda birkaç sene önce o çocukların yerinde bizim olduğumuzu düşündük. Bizim duymak istediğimiz ve gerekli olan her bilgiyi bu sefer biz onlara verdik.

Başta Yakup ve Gülhan Hocamız olmak üzere oradaki tüm öğrencilere çok teşekkür ediyoruz. Kurulduğumuz yıldan beri en büyük amacımız, gelecek nesle STEM’i, teknolojiyi ve takım ruhunu aşılamak. Bu toplantıyla da bunu başardığımızı inanıyoruz ancak biz bu amaç için hiçbir zaman yetinmeyeceğiz ve her zaman FIRST’ün ilkelerinin yolunda onları yaymak için böyle eğitimlere devam edeceğiz.

Lorin Defne K. ve Mina B.