Sanatçıların Yaşamına Sızmak…

Edebiyat zümresi olarak öğrencilerimize edebiyat müzelerini gezdirmek istedik.11. sınıf öğrencilerinin katıldığı bu gezi öğretici ve eğlenceliydi. İlk durağımız “Orhan Kemal Müzesi”ydi. Bu müzede Sevgili Orhan Kemal’in özel eşyalarının yanı sıra el yazısıyla kaleme aldığı metinleri ve daktilosunu da inceleyen öğrencilerimiz, Orhan Kemal’in oğlu Sayın Işık Öğütçü’yle söyleşi yaptılar. Bu söyleşide babasıyla anılarını anlatan ve onun yazar kimliğini tanıtan Işık Öğütçü’yü ilgiyle dinlediler.

Daha sonra Tevfik Fikret’in Âşiyan Müzesi’ne geçtik. Bu hafta derslerde şair kimliği ve siyasi kimliğinden bahsettiğimiz, “Sis” şiirini okuduğumuz bu büyük şairin evinde olmak heyecan vericiydi. Âşiyan’da Sis şiirinin Şehzade Abdülmecid tarafından yapılan tablosunu, Tevfik Fikret’in maskını, eşyalarını ve diğer Tanzimat ve Servet-i Fünun dönemi sanatçılarının fotoğraflarını inceledik.

Geziyi beğenen öğrencilerimizin izlenimlerinden bazıları şöyleydi:

“Bu iki gezi sırasında da daha önce onlar hakkında bilmediğim şeyleri öğrendiğim için geziler benim çok faydalı ve keyifliydi.”

“Gerek Orhan Kemal’in oğlunun eğlenceli anlatımından babasının aslında nasıl biri olduğunu anlamam, gerek Tevfik Fikret’in ilginç hayatı hakkında daha önce bilmediğim birçok şey öğrenmem, geziyi beğenmemi sağladı.”

Âşiyan’daki tablo beni çok etkiledi, bakmanın değil görmenin ne kadar önemli olduğunu gördüm.Bu gezi, bize genel kültür açısından çok şey kattı diyebilirim.”

“Yapmış olduğumuz gezi biraz edebiyat biraz tarih en çokta yaşanmışlıkları göz önünde bulunduran bir geziydi. Âşiyan’ın İstanbul’u ayaklar altına seren manzarası gerçekten şiirler yazılacak türdendi. Ama bence esas başarı İstanbul’un sisli zamanlarında onu ustalıkla tanımlamaktı.”

“Tevfik Fikret’in tamamen kendisinin hazırladığı evde odanın çatısının eğimi tersti çünkü camdan gelebilecek gün ışığı içeri alınmak istemişti. Etkileyici…”

“Tevfik Fikret’in evi beni çok büyüledi özellikle kendisinin neden evine dinlenmeye çekildiğini anladım.”

“İlk önce Orhan Kemal Müzesi daha sonra da Âşiyan Müzesi’ne yaptığımız bu gezi bize derste işlediğimiz yazarları daha yakından tanıma fırsatı verdi.”