TEKNOFEST 2021’de Final Yolculuğu

21-26 Eylül 2021 tarihlerinde  İstanbul Atatürk havalimanında katıldığımız Uluslararası Teknofest yarışmasına, Fizik Kulübü olarak geçen öğretim yılında hazırladığımız projelerimizi, ön eleme ve detay raporu aşamalarını geçerek finale kaldığımız ‘‘Teknofest Tarım Teknolojileri Yarışması’’ ile ‘‘Çevre  ve Enerji Teknolojileri’’ yarışmalarında sunma fırsatı elde ettik. Geçen sene başkanlığını yaptığım kulüpte, arkadaşlarım Cemal Efe(12-A), Sinan (12-B) ve Tunç Bora (12-A) ile birlikte uzaktan eğitim dönemine rağmen çok başarılı iki proje çıkardık.

Takım isimlerimiz olan Remus ve  Romulus olarak katıldığımız projelerden ilki, suyun osmotik farkından yararlanarak Membran Biyoreaktör teknolojisiyle çalışan su arıtma tesislerini daha çevreci yapmakla ilgiliydi. Daha önceki yıllarda kimya öğretmenimiz Aydan Hocamızla gittiğimiz İSKİ Atık Su arıtma tesisinden de ilham alarak, ultrafiltrasyon ve nanofiltrasyon olan iki metodun farklı özelliklerde sular çıkardığını keşfettik. Ters Elektrodiyaliz denen RED metoduyla ilgili yoğun literatür çalışmaları yaptık ve üniversite kaynakları kullanarak bu metotların ne kadar elektrik üretebileceğinin hesabını yaptık, prototipler tasarladık.

Diğer projemiz ise, ülkemizde sıklıkla karşılaştığımız doğa kaynaklı afet olan şiddetli yağışların toprağa son derece bağlı olan tarımı olumsuz etkilediğini fark ettik. Fazla suyun buharlaşması sonucunda topraktaki nem ve mineral dengesinin bozulmasına sebep olabilen negatif etkileri azaltmak amacıyla kendi tasarımımızla yaptığımız bir Katkılama Ürünü; Zaman Serisi Analizi (TSA) gibi metodlar kullandığımız ve toprağı analiz eden bir Saha Kutusu ile tarım okuryazarlığı farketmeksizin herkesin anlayabileceği ve ürünü kullanabileceği bir telefon uygulaması geliştirdik. Jüri ile yaptığımız sunum sonucunda projenin uygulanabileceği spesifik sektörler hakkında da daha fazla bilgi elde ettik, farklı şirketlerden staj teklifleri aldık.

Bu yarışma  bizler için her aşamasında emek harcadığımız ve karşımıza çıkan tüm zorlukların üstesinden geldiğimiz muhteşem bir deneyim oldu.  Projelerimizin süreçlerinde bize yardımcı olan ve okulumuzu temsil etme imkanı sağlayan Volkan Hocamıza teşekkür ediyoruz, bu sene Fizik kulübüne gelecek tüm yeni öğrencilere de başarılar diliyoruz.

Arda (12-E)