Tübitak İstanbul Avrupa Bölge Finalinde Saint Michel Farkı

Tübitak tarafından bu yıl 53.sü düzenlenen Lise Öğrencileri Araştırma projeleri yarışmasına Saint Michel Fransız Lisesi  Fizik kulübü olarak 2 proje ile İstanbul sergisine katılma hakkı kazandık. Projelerimiz 14-17 Mart 2022 tarihlerinde İstanbul Teknik Üniversitesi’nde sergilenip jüriler tarafından değerlendirildi. Yazılım alanında‘’Zeytin Dal Kanserinin Evrelerinin Görüntü İşleme ile teşhisi ve Bacillus Subtilis tedavisi’’ adlı projemiz İstanbul Avrupa bölgesi 1.si, Teknolojik Tasarım kategorisinde ‘’Ani Su Şokunda Bitki Tahribatını Önleyen Katkılanma Ürünü ve Akıllı Saha Kutusu’’ adlı projemiz de İstanbul Avrupa Bölge 3.sü oldu.

Yazılım projemiz, Türkiye’de zeytin yetiştiriciliğindeki en büyük problemlerden biri olmasıyla öne çıkan zeytin dal kanseri adı verilen hastalığın evrelerinin görüntü işleme ile teşhisini bir yapay zeka modeli oluşturarak organik bir  bakteri ile tedavisini sağlamak üzerine oldu.

Teknolojik tasarım projemiz,  Hazırlıksız bölgelerde gerçekleşen ani yağışlar gibi koşullardan dolayı toprak içerisindeki mineral ve nem parametrelerinin eşik değerlerden sapması sonucunda bitki yaşam tablosunun sıfırlanmasını önlemek öngörülen hasılat ve boyutun sağlanmasını veya artırılmasını amaçlayan bir saha kutusu yapıldı.

Yazılım projemiz ile 23-26 Mayıs 2022 tarihlerinde gerçekleşecek olan Tübitak Türkiye Finallerine gitmeye hak kazandık. Destekelerinden dolayı okul müdürümüz Monsieur Ducrot, Müdür başyardımcımız Ayla Ağırbaş’a,  ilk günden itibaren projelerimizin bu aşamaya kadar gelmesinde emeği olan Fizik öğretmenimiz Volkan Gönen’e ve tüm okul personeline çok teşekkür ederiz.

EREN A. (11-A) ARDA E.(12-E)