Turşu Atölyesi

Permakültür projesi kapsamında, sağlıklı,temiz gıda tüketme ve kendi gıdalarını yapma alışkanlığı kazandırmak amacıyla öğrencilerle yıl içinde bir kaç atölye çalışması yapılması uygun görülmüştür.

Bu atölyelerden ilki olan turşu atölyesi, ortak çalışmalar yürüttüğümüz Notre Dame De Sion okulunda gerçekleştirilmiştir.

Bu çalışma,Robert Kolej emekli coğrafya öğretmeni ve permakültür çalışmalarının okullarda yapılmasında ön ayak olan Ferdağ Sezer liderliğinde yapılmıştır.

Turşu; çeşitli sebze ve meyvelerin tuzlu ve asitli çözeltilerde bir süre bekletilerek, uzun süre saklanabilecek hale getirilmesidir. Genellikle kırsal alanda kışa hazırlığın önemli bir kısmını oluşturur. Turşu metabolizmayı hızlandıran,vücut direncini artırıcı özelliği ile şifaa kaynağı olarak da tüketilmektedir.

Öğrenciler, kuracakları turşu malzemelerini mevsime uygun olarak kendileri seçmişlerdir.Sebzeleri temizlemiş, ön hazırlığını yapmış ve içine koyacakları birer cam kavanoz bulundurmuşlardır. Elde edilecek yeni ürünün (turşu) besin değerini,probiyotik özelliklerini öğrenince ve Ferdağ hocanın daha önce kurduğu turşunun tadına bakınca, heyecanla, merakla ve büyük ilgi ile hocalarının eşliğinde kendi turşularını yapmaya başlamışlardır.

Kavanoza öncelikle fermantasyonu artırmak için bir miktar nohut,üzerine sebzeleri, bir kaç diş sarımsağı daha sonra suda eritilen bir kaç kaşık kaya tuzunu ve tümünü kapatacak şekilde suyu ekleyerek turşu kavanozları oluşturulmuştur. Öğrenciler ayrıca okuldaki öğretmenlerinin tüketmesi için de büyük bir turşu kavanozu hazırlamışlardır.

Bu atölye çalışmasıyla öğrenciler, mevsiminde sebze-meyve tüketmenin sağlıklı yaşamın önemli bir koşulu olduğunu gözlemlemişlerdir. Ayrıca turşu yaparak sebze ve meyvelerin sağlıklı ve lezzetli bir şekilde her mevsim  tüketilebileceklerini öğrenmişlerdir.

Okulların yaptığı bu ortak çalışmalar,öğrencilere birlikte üretimi, paylaşım ve yardımlaşmayı uygulama imkanı vermektedir.