Umut Taşıyıcıları

Unutulmaz karşılaşmalar vardır hayatta, uzun süre hatırlayacağımız.… İki yıldır Türkiye’de yaşayan Fransız-İranlı gazeteci yazar Delphine Minoui’yle tanışmak da böyle bir şey idi.

Ekranda, genç Suriyeliler harabelerin içinden kitapları kurtarıyorlar. Başka bir sahnede, dar bir odada raflar dolaplar kuruluyor. Sonraki sahnede ise, aynı raflar kitaplarla doluyor, yerleştirilen kanepe ve koltuklar odaya biraz daha sıcak bir atmosfer katıyor.

Daraya’nın kitap sevdalılarının imece usulüyle kurulmuş kütüphanesine hoş geldiniz. Zira, Şam’ın dünyadan kopuk Daraya Kasabası kitaplarla hayata bağlı kalmayı seçiyor.

Bu özgün serüven, bize gazeteci Delphine Minoui sayesinde aktarılıyor. Gazetecilik okumuş olan Minoui, insan hikayeleri anlatmayı sevdiğini açıklıyor. “Les passeurs de livres de Daraya” kitabında ise, umudun yeşerdiği bir mekan haline dönüşen kütüphanede, harabelerden kurtarılmış – bazıları halen yasaklı olan kitaplara yeniden hayat veren bu genç Suriyelilerin hikayesini gazeteci dokunuşuyla anlatıyor.

Öğrencilerimiz için onunla tanışmak, hem kitabıyla ilgili bilgi edinmek hem de Ortadoğu’nun çeşitli ülkelerinde gazeteci ve yazar olarak yaşadığı tecrübeleri dinlemek çok büyük bir şanstı.

Acaba öğrencilerimiz arasında içlerindeki gazeteci ruhunu keşfeden olmuş mudur ? Bunu zaman gösterecek ancak unutulmaz bir an yaşadıkları kesin. Delphine Minoui’ye bunun için teşekkür ediyoruz.