18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 108. yıl dönümü, Tiyatro Salonu’nda düzenlenen bir törenle kutlandı. 

Çanakkale Savaşları, Birinci Dünya Savaşı içinde çok önemli bir yer tutan, tarihin akışını değiştiren bir mücadeledir. “Milli Mücadele’nin ve Cumhuriyet’in habercisi, millete özgüven kazandıran, Kuva-yı Milliye ruhunu hazırlayan bir mücadeledir.” Ancak zaferin kazanılması çetin şartlarda gerçekleşmiştir.

Çanakkale Müstahkem Mevkii Komutanı Miralay Cevat Paşa yaşananlar için şöyle der: “O gün, güneşin son ışıklarıyla Boğaz’dan perişan halde çıkmakta olan düşman filosunun görünüşü idi… Düşman filosu, perişan vaziyette dönerken, arkasında önemli zırhlılarını ve binlerce ölü bırakarak, Boğaz’ı terk ettiler. Arkadaşlarım şunu iyi bilmelidir, bu savaşta kesin olarak ölmek var dönmek yok.”

Cevat Paşa’nın dediği gibi de oldu. Tarihin akışı Nusret Mayın Gemisi’nin döktüğü mayınlarla değişmeye başladı. Nusret Mayın Gemisi 7 ve 8 Mart 1915’te döktüğü 26 mayınla Deniz Zaferi’nin kazanılmasında önemli rol oynadı. 

8 Ağustos gecesi Liman Von Sanders Arıburnu ve Anafartalar bölgesinin komutasını Mustafa Kemal Atatürk’e verdi. Liman Von Sanders Mustafa Kemal Atatürk için şöyle der: “Mustafa Kemal Bey’i  bu büyük savaşta hizmetlerine muhakkak surette muhtaçtık. Çok müstesna kabiliyetli,  yetkili ve cesur bir subay olarak tanıdım ve takdir ettim. Sert, dayanıklı ve mücadeleci. Kelimenin tam manasıyla mükemmel bir yöneticiydi.”

Mustafa Kemal Atatürk, bir an için tereddüt etmeden, askerlerine “Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum.” diyerek savaşmıştır. Çanakkale Savaşları süresince, birçok kahramanlık hikayesi yazıldı. Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de askeri dehasıyla başarılı bir lider olarak kendini kanıtlamış, adını dört bir yana duyurmuştur. 

11.sınıflardan bir öğrencimizin günün anlam ve önemine dair yazmış olduğu kompozisyonunda belirttiği gibi “Bu savaşın acısını, halkımızın kahramanca mücadelesini anlatan birçok şiir yazılmıştır. Bu savaş, bizim olduğu kadar dünya üzerindeki pek çok ülkeyi de derinden etkilemiştir.” 

Öğrenci konuşmasının ardından 9 ve 11.sınıflardan iki öğrenci, asker mektuplarından bölümler okudu.

Mustafa Kemal Atatürk’ün şu  sözleriyle  törenimiz sona erdi: “Siperler arası 8 metre. Yani ölüm muhakkak. 3 dakika önce gelen bölüğün tamamı şehit olmuş. Yeni gelenler bunu biliyor ve bir 3 dakika sonra kendisinin de şehit olacağının farkında ilerliyor. Ama ne ilerleme! Bir an bile sarsılma, durma, geriye bakmak yok. İşte Çanakkale Savaşlarının zaferle sonuçlanmasını sağlayan şey milletimiz ve onun askerindeki bu yüce ruhtur.”