Coğrafya…Kazdağları…Endemik Bitkiler…

Saint Michel ve Notre Dame de Sion Fransız Liseleri Çevre/Permakültür Kulüpleri 6-8 Mayıs tarihleri arasında ‘’Kazdağları Endemik Bitki Türleri’’ araştırma gezisini gerçekleştirmişlerdir.

Bu gezide Kulüp öğrencilerimiz Prof.Dr.Murat Türkeş (Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu ve Fizik Bölümü Öğretim üyesi) eşliğinde 1700 m.ye kadar Jeolojik, morfolojik, iklim, toprak yapısı ve bütün bunlara bağlı olarak oluşmuş zengin bitki örtüsün inleyerek ve bir çok bilgi edinerek Kaz Dağı Milli Parkında yürüyüş gerçekleştirdiler.

Kazdağları Marmara bölgesinin Güneybatıda Ege Bölgesinden doğal sınırı oluşturan masiftir. Hem deniz hem de kara iklimi birlikte görülür. İzole bir kütle olan buzullaşma geçiren zengin ve nadir bitkilere sahiptir. Kaz Dağı tarihi 5000 yıllık bir geçmişe sahiptir.

 Öğrencilerimiz, bölgenin Mitolojik, Paleocoğrafik geçmişine yolculuk yaptılar. Ekolojik zenginliğini fotoğraflayarak araştırmalarının ilk adımını attılar.

Sadece Kazdağları’nda yetişen bitkilerin başında Kazdağı Göknarı gelir, doğal olarak yetişmiş aynı zamanda son buzul çağından günümüze ulaşmış çok önemli relikt bir türdür. Bunun yanında dünyada sade Kazdağları’nda yetişen 21 çeşit bitki vardır. Bunların arasında Kazdağı adaçayı beyaz çiçekli şakayık, kırmızı şakayık, dağ lalesi, Kazdağı çiğdemi, arap sümbülü gibi türler sayılabilir. Öğrencilerimiz bu bitkileri görmüş, yerinde yaşam koşulların öğrenmiş ve fotoğraflamışlardır. Bu bitki örtüsü içinde çalıkuşu, karatavuk, Alaca ağaç ve ağaç inciri kuşunu da görmek mümkündür.

Ayrıca yörede yer alan bir kadın kooperatifini ziyaret ederek, bu endemik bitkilerin halkın yaşamında önemli bir yer edindiğini de gördük. Yerel dokumalara bu bitkiler işlenerek gerek giysi gerekse kullanım eşyası olarak ülkemizin birçok iline ve hatta bölgeye gelen turistler sayesinde dünyanın birçok ülkesine ulaşmışlardır.

Bu gezi ile öğrencilerimiz Türkiye’nin zengin florasına tanıklık etmiş ve bunların içinden Endemik Bitkileri daha yakından tanıma imkanı bulmuşlardır. Bu bitkileri okullarımızda, arkadaşlarına ve geniş bir çevreye tanıtmak için kitapçık haline dönüştüreceklerdir.

Gençlerin doğada daha çok zaman geçirmeleri, toprağı, bitkiyi ,suyu yakından tanımaları, doğayı sahiplenmelerine, korumalarına kolaylık sağlayacaktır.