Erenköy Işık Lisesi l. Coğrafya Çalıştayı

Çevre /Sürdürülebilir Yaşam Kulübü öğrencileri, Burcu, Aslı ve Barış Erenköy Işık Lisesi, Erenköy Işık Fen Lisesi’nin  gerçekleştirdikleri “Sürdürülebilir Tarım” temalı I. Coğrafya Çalıştayına öğretmenleri eşliğinde katılmışlardır. 20 okulun katıldığı Çalıştayda Torlak Çiftliği ( İzmir Seferihisar) kurucusu Armağan Portakal “İlham alıyorsam, ilham vermeliyim” sözü ile kendi çalışmalarından yola çıkarak, tarımın toprağın insan hayatındaki önemini, doğal tohumun sağlıklı ürün tüketebilmenin temel koşulu olduğunu anlatmıştır. Toprağın, tarım ve hayvancılık için vazgeçilmez bir değer olduğunu vurgulamıştır,

Permakültür Eğitmeni Taner Aksel, temiz hava,temiz su,temiz toprak,temiz gıdanın insan yaşamındaki yerini, Küresel iklim değişikliği ile insan faaliyetleri arasındaki ilişkileri öğrencilere sorular sorarak ortaya koymuştur. Ekolojik Ayak izi ve Biyokapasite kavramlarını açıklamıştır. Dünyanın geleceği için küçük,büyük her bireyin sorumluluk yüklenmesinin sürdürülebilirlik açısından önemini örnekleri ile açıklamıştır.

Daha sonra öğrenciler,her okuldan birer öğrenci olacak şekilde

1.Tohum türleri komitesi,

2.İklim değişimi ve tarım komitesi,

3.Sürdürülebilir tarım yöntemleri komitesi

4.Sürdürülebilir hayvancılık komitesi masalarında çalışmalar yapmışlardır.

Bu çalışmalar sırasında gerektiğinde öğretmenlerinden yardım alabilmişlerdir. İki oturum halinde iki saat süren çalışmalar,sorunlar ve çözüm önerileri şeklinde grup sözcüleri tarafından tüm katılımcılara sunum yapılmıştır.

Bu çalıştay öğrencilerimize okulumuzda sürdürdükleri çalışmaları ve korudukları tohumları komitedeki arkadaşları ile paylaşma fırsatı sağlamıştır. Sürdürülebilir tarım, hayvancılık, tohum, iklim değişimi gibi konular ve yeni kavramlar üzerinde derinlemesine düşünme fırsatı sağlamıştır.