Pandemi Döneminde Kariyer Planlaması ve Motivasyon

Tipoloji Uzmanı, Eğitmen, Yazar Ethem Kocabaş tarafından veli ve öğrencilerimize yönelik  ‘’Pandemi Sürecinde Kariyer Planlaması ve Motivasyon’’ konulu bir konferans  gerçekleştirdi.

İçinde yaşadığımız Pandemi döneminin sadece olumsuz taraflarına odaklanmak yerine ,  bize getirdiği fırsatlar acısından da bakmak gerektiği ile konuşmasına başlayan Ethem Kocabaş ,

Bu dönem değişimin başlangıcı aslında diyerek;  değişime uyum sağlayabilme yeteneği çok önemli. Daha çok eve kapandığımız bu sürecin  içsel keşif, yaratıcılık, kendini gözlemleme ve aile  ile daha çok zaman geçirme fırsatını bulduğumuz bir dönem olduğunu ifade etti.

Eğitimle her şeyi yapabilme imkanının olduğunu, fakat her şeyi en iyi yapma imkanının sadece eğitimle  verilemeyeceğini ifade  eden Ethem Kocabaş, kişilik özelliklerimiz ve yeteneklerimizin burada önemli olduğunu söyledi.

Ailelerin özellikle çocuklarının ilgileri ve yetenekleri ile ilgili konuşmalarının meslek seçimi kararlarında yardımcı olacağını belirtti.

Artık dünyanın fark yaratma dünyası olduğuna değinen konuşmacı, yakın gelecekte bütün şirketlerin odaklandığı kriterin ‘’yaratıcılık’’ olacağını ifade etti.

Ezber bozan mühendislere, sosyologlara , ekonomistlere……ihtiyaç olacağını vurguladı ve Meslek seçiminde yapılan en büyük yanlışların , puana göre ya da maddi gelire göre bölüm ve  meslek seçmek olduğunu ifade etti.

‘’Mesleklerle kişilik özelliklerimiz ve ilgi ve yetenekleriniz doğru eşleştiğinde, zorluklarla mücadele etmek ve ayağa kalkmak daha kolaydır’’ ifadesini kullandı.

Pandemi döneminde sürekli olumsuz haberlere maruz kalmanın psikolojimizi bozmasının kaçınılmaz olduğunu belirterek,  bunun yerine beynin frekansını arttıran beyin odaklı belgeseller izlemenin eğitimler almanın, kitaplar okumanın problemlerle stratejik olarak baş edebilmeyi sağladığını belirtti. Beynin frekansını arttırmanın bağışıklık sistemi üzerinde de etkisi olduğunu söyledi.

Rutinin insanın yaratıcılık potansiyeline ters  olduğunu , aslında pandeminin değişimin başlangıcı olduğunu belirtti .

Bütün mesleklerde fark yaratmanın öneminin artacağını, hangi mesleği seçersek seçelim, disiplinler arası konularda araştırma yapmanın, çeşitliliğin   önemli olduğunu ifade etti.

Meslek secimi için hayal kurmanın önemine de değinen konuşmacı , öğrencilere bundan 30 yıl sonra da hala severek yapacakları meslekleri hayal etmelerini önerdi.

Çalışma mekanının bu dönemde doğru düzenlenmesinin de önemli olduğunu belirterek, çalışma mekanı eğer kişiyi  pozitif etkileyecek yönde düzenlenirse verimliliği ve başarıyı  arttırdığını ifade etti.